Hoe moet ik poetsen, flossen, spoelen?

Een goede verzorging van het gebit is heel belangrijk. Het houdt tanden, kiezen en tandvlees gezond en je loopt minder risico op gaatjes en ontstekingen. Voor een goede hygiëne is het belangrijk om tweemaal per dag je gebit goed te verzorgen. Om je daarbij te helpen leggen we uit wat de beste manier is om tanden te poetsen en het gebruik van flossdraad, tandenstokers, ragers en mondspoelwater.

Tandenpoetsen, hoe doe je dat?

Tanden poets je om het wit-gele laagje, tandplak, tegen te gaan. Kies bij het tanden poetsen voor een zachte tandenborstel met een kleine borstelkop. Zo kun je het gehele gebit schoonmaken en voorkom je dat het tandvlees gaat bloeden door te harde haren. Vervang de tandenborstel elke drie maanden of wanneer de haren van de borstel uit elkaar gaan staan.

  • • Kijk, met een goede verlichting, goed in de spiegel naar wat je doet.
  • • Houd je tandenborstel in de pengreep vast. Hierdoor voer je minder druk uit en is de kans dat je je tandvlees beschadigd gering.
  • • Zorg ervoor dat je met de borstel alle vlakken van de tanden en kiezen raakt.
  • • Maak vooral het gebied op de overgang van tanden en kiezen met het tandvlees goed schoon. Plaats de tandenborstel onder een hoek van 45 graden op de overgang van tand en tandvlees en oefen een lichte druk uit.
  • • Maak korte heen en weer gaande bewegingen, waarbij de borstelharen zoveel mogelijk op de plaats moeten blijven.
  • • Houd een vaste volgorde aan en poets altijd de binnenkant, de buitenkant en de kauwvlakken van je tanden en kiezen. Zo zorg je ervoor dat je niets overslaat.
  • • Neem de tijd voor de verzorging van je gebit. Een veel voorkomend probleem is dat men te snel klaar is. Wij adviseren dan ook om tenminste twee keer per dag twee minuten te poetsen.

Je kunt ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Deze borstel maakt de juiste poetsbeweging. Hierdoor kun je de focus leggen op het plaatsen van de borstel. Laat de elektrische borstel het werk doen en houdt de borstel per tand of kies enkele seconden stil.

Extra reiniging naast tanden poetsen

Hoe goed je ook tanden poetst, er zijn altijd moeilijk bereikbare plekken. Voor de reiniging van deze plaatsen kun je meerdere methoden gebruiken. Je kunt flossen, tandenstokers gebruiken of een rager.

Flosdraad
In het begin kan flossen enigszins pijnlijk zijn. Dit komt vaak omdat het tandvlees gevoelig of ontstoken is. Bloedend tandvlees wordt vaak hierdoor veroorzaakt. Wanneer je dagelijks flosst, zal je merken dat de klachten verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

In het begin kan flossen enigszins pijnlijk zijn. Dit komt vaak omdat het tandvlees gevoelig of ontstoken is. Bloedend tandvlees wordt vaak hierdoor veroorzaakt. Wanneer je dagelijks flosst, zal je merken dat de klachten verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

Bij flossen heb je een flossdraad van ongeveer 40 centimeter nodig. De uiteinden van het draad moeten losjes om de wijsvingers gewikkeld worden. Span ongeveer 3 cm flossdraad tussen de vingers en breng met duim en wijsvinger het flossdraad tussen de tanden aan. Om tussen de tanden te reinigen maak je heen-en-weergaande bewegingen. Werk het draad langzaam omhoog bij deze bewegingen. Herhaal dit bij elke tand of kies en span telkens een nieuw stukje flossdraad.

Tandenstokers
Naast het flossen kun je ook gebruik maken van tandenstokers om tussen tanden en kiezen te reinigen. Bij de start met het gebruik van tandenstokers kan het soms moeilijk en pijnlijk zijn. Net als bij flossen, kan het tandvlees gaan bloeden omdat dit nog ontstoken is. Bij dagelijks gebruik van tandenstokers zullen ontstekingen verdwijnen en zal het bloeden stoppen. Mocht het tandvlees na enige tijd nog steeds bloeden, kan dit duiden op een verkeerde techniek.

Ragers
Maak de rager nat voordat je deze gebruikt. Houd de rager tussen duim en wijsvinger vast en duw deze tussen de tanden. Met de andere vinger ondersteun je aangrenzende gebitselementen. Voorkom het doorschieten van de rager. Een rager dient enige weerstand te ondervinden. De metalen kern mag de gebitselementen en het tandvlees niet raken. Als de rager in het tandvlees prikt, hou dan de rager iets schuiner.

Mondspoelwater
Naast het poetsen en reinigen is het raadzaam om mondspoelmiddelen te gebruiken. Het helpt slechte bacteriën verwijderen in je hele mond, zelfs op plaatsen waar je moeilijk bij kunt! Gebruik 20 ml onverdund spoelwater (vier koffielepels), spoel 30 seconden je mond en spuug het uit. Om te wennen aan de smaak kun je de spoeltijd geleidelijk opbouwen.

Advies krijgen

Weet je niet zeker of je op de juiste manier poetst? Of welke andere methoden aan te raden zijn? Neem telefonisch contact met ons op of wij leggen het uit tijdens de volgende afspraak.