Elektrisch poetsen of met de hand?

Er zijn verschillende manieren om je tanden te poetsen. De één loopt weg met elektrisch tandenpoetsen en de ander poetst liever op de ouderwetse manier met de hand. Maar welke manier van poetsen is nou eigenlijk beter? We leggen het uit in deze blog.

Verschil tussen elektrisch poetsen en met de hand

Met elektrisch poetsen kun je de borstel gewoon rustig laten roteren over je tanden en een klein gedeelte van je tandvlees. Je hoeft niet veel druk te plaatsen op je tanden. Belangrijk daarbij is dat je een borstel hebt die niet te hard of te zacht is. Een elektrische borstel roteert sneller dan een normale tandenborstel die je zelf moet bewegen. Het gebit wordt daardoor beter gereinigd. Een ronde borstel verschoond het gebit dan weer net iets beter dan een rechthoekige borstel.

Een elektrische borstel zorgt ervoor dat je ook beter de moeilijke plekken van je gebit kunt reinigen door simpel de borstel te laten roteren over bijvoorbeeld de achterste kiezen. Daarnaast is het bewezen dat elektrisch poetsen beter is voor het verwijderen van plak op en rondom het gebit.

Wat zijn de nadelen van een handtandenborstel?

Consumenten kiezen soms voor handtandenborstels, omdat deze relatief goedkoper zijn dan elektrische borstels. Een kostenbesparing. Op termijn kun je echter wel eens bedrogen uitkomen, want handtandenborstels reinigen het gebit nou eenmaal niet zo goed als een elektrische borstel. Met gaatjes en andere schade aan het gebit tot gevolg. Daarnaast zijn we met een handtandenborstel sneller geneigd om harder te drukken op het gebit dan noodzakelijk. Ook hierdoor kan er schade ontstaan.

Tandenborstel regelmatig vervangen

Poets minimaal twee keer per dag je tanden om je gebit goed schoon te houden. Belangrijk is daarbij dat je de staat van je borstel in de gaten houdt. Zie je dat de borstel niet meer zo stevig is als voorheen is, dan moet je de borstel vervangen. Houd maximaal 8 weken aan om je borstel te vervangen.

Schakel de hulp in van OurDentist

Bij OurDentist geloven we in een eerlijke benadering van onze patiënten en daarbij een eerlijke behandeling tegen een eerlijke prijs. Het tandheelkundig team maakt voor jou een behandelplan waarbij voor het eerst geen rekening gehouden hoeft te worden met het budget van de zorgverzekeraar of jouw portemonnee. Meer weten? Neem contact met ons op via de contactpagina.