De grootste boosdoeners van tandproblemen

Iedereen heeft gewoontes. Hoewel ze misschien onschuldig lijken, zijn sommige gewoontes erg schadelijk voor het gebit. Met bloedend tandvlees, tanderosie, tandplak, verkleuring van de tanden, slechte adem en gevoelige tanden als mogelijke gevolgen. In deze blog bespreken we gewoontes die slecht zijn voor het gebit.

Eten en drinken en het gebit

Je kunt natuurlijk niet zonder eten en drinken. Maar voor het gebit is het wel heel belangrijk om te letten op wat je eet en drinkt. Alles wat we consumeren – met name eten en drinken met suikers of zetmeel – vormt voor de bacteriën in onze mond een welkome voedingsbodem voor de vorming van tandplak. En tandplak is de grootste boosdoener als het gaat om de meest voorkomende tand- en gebitsproblemen. Speeksel zorgt voor een natuurlijke bescherming van het gebit, maar kan niet tegen alle zuren op. Met name fruit, citrusvruchten, bessen, frisdranken, vruchtensappen en alcohol bevatten veel zuren en suikers en zijn schadelijk voor het gebit.

Tip: beperk je eet en drink momenten tot maximaal 6 keer per dag.

Mond piercings zorgt voor schade tandvlees

Piercings in de wang, mond, lip en tong zijn erg populair. Ze kunnen echter veel schade veroorzaken aan het gebit en het omliggende tandvlees. Door het voortdurende contact tussen de tanden en de piercing kunnen tanden slijten of breken. Ook zijn piercings een ideale verzamelplaats voor bacteriën. Met een slechte adem, zweren en infecties tot gevolg.

Roken slecht voor je tanden

Roken is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook voor je tanden, het tandvlees en de mond. Roken veroorzaakt tandvleesziekten, een langzamere genezing van wondjes, verkleuring van de tanden en een grotere kans op mondkanker.

Een goede verzorging van het gebit

Om het gebit te beschermen tegen bacteriën en tandplak is een goede dagelijkse verzorging van belang. Poets tweemaal per dag je tanden met een elektrische tandenborstel om tandplak te verwijderen. Dagelijks reinigen tussen de tanden en kiezen met een rager, stoker en flossdraad dragen bij aan een gezond gebit. Tenslotte is een (half)jaarlijkse controlebeurt bij de tandarts belangrijk om beginnende tandproblemen te voorkomen. Bij OurDentist heb je met het tandarts abonnement geen onverwachte kosten.

 

Neem contact met ons op voor een gezond gebit