5 weetjes over het gebit & hygiëne

De meeste mensen vinden een schoon gebit met een stralende glimlach belangrijk. En dat is niet zo gek, want een gebit bepaald voor een groot deel je voorkomen. Een schoon gebit krijg je niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen. In deze blog 5 weetjes over het gebit om te begrijpen waarom een goede hygiëne van het gebit belangrijk is.

Tandplak op je gebit

Tandplak is een ophoping van bacteriën op het gebit. Deze witte kleverige substantie is niet heel goed zichtbaar, omdat het vrijwel dezelfde kleur als je tanden heeft. Tandplak is echter wel de veroorzaker van problemen met het gebit. Denk hierbij aan gaatjes, ontstoken/bloedend tandvlees en een slechte adem. Een goede reiniging van het gebit is belangrijk om tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen.

De kleur van je tanden

De kleur van je tanden wordt deels bepaald door genetische aanleg, maar daarnaast bepaalt onze voeding of ongezonde levensstijl de kleur van onze tanden. Denk hierbij aan het drinken van koffie, wijn, frequent roken of voeding met veel kleurstoffen. Rokers moeten extra aandacht aan hun gebit besteden, omdat roken het gebit enorm aantast.

gebit en hygiëne

Gezonde voeding voor betere tanden

Een goede voeding draagt bij aan een beter gebit. Frisdranken die veel suikers bevatten en voeding met veel zetmeel hebben een grote invloed op ons gebit. De bacteriën in ons gebit zetten deze suikers en zetmeel om in zuren en deze zuren zijn de grootste veroorzaker van gaatjes. Geef je gebit af een toe ook de tijd om te herstellen, dus eet niet te veel maaltijden en tussendoortjes. Wortels, appels, selderij, kaas en groene thee zijn goed voor het gebit.

Poets tanden niet direct na..

In navolging op een gezonde voeding die hierboven beschreven is, is het verstandig om niet direct te poetsen na eten of het drinken van zure dranken. Pas na ruim een uur kun je je gebit weer poetsen om zo het door het zuur aangetaste tandglazuur goed en grondig te reinigen. Zonder dat die voor problemen zorgt voor de kwaliteit van je gebit.

Voorkom een slechte adem

Het is vervelend als je last hebt van een slechte adem. Jijzelf hebt het niet altijd door, maar je omgeving wel. Een goede reiniging van het gebit is belangrijk om de slechte adem te verminderen (maar het kan ook andere oorzaken hebben). Poets daarom minimaal twee keer per dag en bezoek een mondhygiënist die jou kan adviseren hoe je het beste je gebit kunt reinigen. Er zijn verschillende oorzaken van een slechte adem. Bijvoorbeeld roken, aandoeningen aan neus of keel, streng dieet of alcohol.

Wil jij een goed advies over je gebit?

Wil jij een eerlijk en oprecht advies over je gebit? Neem dan contact op met een van onze specialisten en we helpen je graag verder!